فرو سیلیس

سیلیسیوم فراوان ترین عنصر پوسته زمین بعد از اکسیژن می باشد و در طبیعت معمولاً به صورت کوارتز یافت میشود. امروز از سیلیسیوم در صنعت استفاده های گوناگونی شده اما یکی از آلیاژهای آن که کاربرد وسیعی پیدا نموده است فرو سیلیسیوم یا همان فروسیلیس (Ferrosilicon) می باشد.فرو سیلیس آلیاژی است از آهن و سیلیسیوم که از طریق حرارت دادن و ذوب و احیای سنگ آهن و سیلیسی (کوارتز) توسط مواد کربنی، در کوره های الکتریکی تولید می شود.

فرو سیلیسیوم حاوی درصدهای مختلفی از آهن و سیلیسیوم است که میزان سیلیسیوم موجود در فرو سیلیسیوم معمولاً مشخص کننده نوع فرو سیلیسیوم می باشد. از میان انواع مختلف فرو سیلیسیوم، فرو سیلیسیوم ۷۵ درصد رایج تر است که به طور اسمی حاوی ۷۵ درصد سیلیسیوم می باشد. ترکیب آن از ۱۰ تا ۹۰ درصد سیلیسیم و بقیه عمدتا آهن است. در همین حال ناخالصیهایی مانند منگنز، کروم، فسفر، گوگرد، کربن، تیتانیم و آلومینیوم می توانند در حد مجاز در فروسیالیسم موجود باشند. فروسیلیسیم یکی از آمیژان های مورد مصرف در صنایع متالورژی است که در صنایع فولاد بعنوان عامل اکسیژن زدا و در صنایع چدن ریزی (چدنهای خاکستری) بعنوان عامل جوانه زا برای تشکیل گرافیت مورد مصرف قرار می گیرد

فروسیلیس به عنوان یک آلیاژ اصلی و اساسی در تولید فولاد و چدن بکار برده می شود. فروسیلیس برای حذف اکسیژن از فولاد و به عنوان عنصر آلیاژی برای بهبود کیفیت نهایی فولاد مور استفاده قرار می گیرد. فروسیلیس پایه اصلی برای تولید آلیاژهایی مانند فروسیلیکون منیزیم (FeSiMg)، مورد استفاده قرار می گیرد که از آن برای اصلاح ذوب آهن نرم و قابل انعطاف استفاده می شود. فرو سیلیکون است در کوره های قوسی الکتریکی غوطه ور، با استفاده از مواد خام مانند کوارتز خالص، زغال و سنگ آهن تولید می شود

کاربرد اصلی و اساسی فروسیلیسیم در صنایع ریخته گری و فولاد سازی به صورت زیر است :

به عنوان اکسیژن زدا در صنایع فولاد سازی

2- به عنوان جوانه زا در چدن ریزی و ریخته گری جهت تشکیل گرافیت

3- عامل افزاینده سیلیسیم در تولید چدن های آلیاژی پرسیلیس و فولادهای آلیاژی پرسیلیس

4- کاربرد در تولید فولاد زنگ نزن

5- به عنوان ماده احیا کننده در تولید سایر فرو آلیاژها

6- سر آلیاژ ( Master  Alloy ) برای تولید فروسیلیکون منیزیم (FeSiMg)

7- تولید چدن های نشکن

فرایند تولید فروسیلیس شامل ذوب کردن قراضه آهن ، sio2  یا سیلیس و مقداری کربن (که منبع آن می تواند زغالسنگ باشد) می باشد.

این کار در کوره های القایی انجام میشود کوره به شکل قائم است که از بالا شارژ می شود و از پایین تخلیه یعنی شکل کوره به نحوی است که دریچه خروج مذاب در پایین آن و دروازه ورود مواد خام در بالای آن است.

 

مواد اولیه ای که برای تولید آلیاژ فروسیلیس و پودر میکروسیلیکا مورد استفاده قرارمی گیرند برای تولید فروسیلیس درشرایط عادی عبارتند از:

1-    سنگ سیلیس

2-    کک

3-    زغال سنگ

4-    زغال چوب

5-    خرده چوب

6-    پوسته اکسید آهن

7-    خمیرالکترود

در این روش مواد اولیه اي که قبلا اشاره شد با دانه بندي مشخص پس از توزین و مخلوط شدن توسط لوله هاي باردهی یا ماشین باردهی به طور مداوم به داخل کوره شارژ می شوند پس از گذشت زمان معینی که با توجه به توان و جریان الکتریکی مصرفی کوره می باشد بین حدوداً 4-2 ساعت فلز تولید شده از مجراهاي تخلیه کوره به داخل پاتیل تخلیه شده و به مسیرهاي بعدي که ریخته گري می باشد انتقال می یابند . کوره هاي قوس الکتریکی تولید فروآلیاژها از نظر الکتریکی تقریبا مشابه کوره هاي فولادسازي می باشند ولی از نظر ابعاد و طراحی شکل کوره تفاوت هاي زیادي با این نوع کوره ها دارند .این کوره ها داراي تقسیم بندي هاي مختلفی هستند.